ØJENBETÆNDELSE:

Mange hunde får på et eller andet tidspunkt øjenbetændelse og i langt de fleste tilfælde kan problemet klares med rensning af øjnene med kamillete.

Dog kan man hos især hvalpe og unge hunde ofte opleve, at de får tilbagevendende tilfælde med øjenbetændelse, hvor kamillete ikke slår til.

Årsagen skal ofte findes i hundenes alder og øjets lokale immunforsvar.

Hunde har, i modsætning til mennesker, et tredje øjenlåg, også kaldet blinkhinden. Hos hvalpe og unge hunde findes der på bagsiden af blinkhinden en masse små blærer, der fungerer som et lokalt immunforsvar for øjet.

I langt de fleste tilfælde giver disse blærer ingen symptomer, men hos nogle hunde er der så mange blærer, at de virker lokalirriterende på hornhinden og dermed fremprovokerer en reaktion, der viser sig som irritation af øjet og i nogle tilfælde også pus fra øjet.

Det er derfor vigtigt at konsultere sin dyrlæge, hvis hunden, på trods af rensning med kamillete, fortsat har pus fra øjnene.

Dyrlægen kan konstatere, om problemet skyldes et sår på hornhinden, som kræver behandling med en bestemt slags øjendråber, eller der er tale om ovennævnte problem, som også kaldes follikulitis, og som kræver nogle helt andre øjendråber for at få disse små blærer til at trække sig sammen.

Helle Busk, fagdyrlæge
Juni 2008