MB. CUSHING (HYPERADRENOCORTISME):

Mb. Cushing er, modsat Addisonís syge, hvor hunden producerer for lidt cortisol i binyrerne, en sygdom, hvor hunden producerer for meget af hormonet.

Årsagen skyldes i langt de fleste tilfælde en lille, ofte godartet, svulst i hypofysen, som er en lille kirtel, placeret i hjernen. Denne svulst medfører en øget produktion af ACTH, som er det hormon der regulerer mængden af cortisol i blodet og som påvirker binyrerne til øget vækst og dermed øget produktion af cortisol. I sjældne tilfælde kan svulsten sidde i binyren.

Symptomer på Cushing kan også ses hos hunde, som gennem mange år er blevet behandlet med steroider som følge af en anden sygdom, eksempelvis en allergisk hudlidelse. Sygdommen rammer især ældre dyr (over 7 år) og det kan være meget svært for ejer at opdage symptomerne, da sygdommen udvikler sig langsomt. De mest almindelige tegn er øget drikkelyst og tilsvarende øget urinering. Ikke helt sjældent tror ejer, at hunden har fået sukkersyge, da denne sygdom også kan vise sig ved bl.a. øget drikkelyst. Hunden bliver efterhånden mere îvommetî at se på, huden på maven bliver tynd og der ses pelstab, som oftest symmetrisk placeret på begge flanker og indvendigt på begge lår.

Diagnosen stilles ved en urinprøve og flere forskellige specifikke blodprøver. Sygdommen kan behandles medicinsk, og når først behandlingen er stabiliseret vil de fleste hunde kunne leve et helt normalt liv. Det nyeste præparat på markedet hedder kapsel Vetoryl og virker ved at hæmme binyrernes evne til at producere cortisol. Der er meget få bivirkninger ved dette præparat, men det er vigtigt, at hunden 3-4 gange årligt bliver kontrolleret med en blodprøve, så behandlingen kan justeres efter dette.

Fagdyrlæge Helle Busk
DTKís Sundhedsudvalg