BLÆREBETÆNDELSE:

I forbindelse med en undersøgelse viste det sig, at der var en høj forekomst af blærebetændelse hos tævehvalpe under 4 måneder.

Så der er god grund til, at vi som opdrættere gør opmærksom på denne risiko, når vi sælger hvalpe.

For en lille hvalp kan det betyde, at den har hyppige, små vandladninger og da det er i samme periode man arbejder på at få hvalpen renlig, kan det være en frustrerende oplevelse for både ejer og hvalp.

Den hyppigste årsag til blærebetændelse er generelt, at bakterier bevæger sig fra f.eks endetarmsåbningen til urinrøret og derefter gennem urinrøret op til blæren, hvor bakterien formerer sig. Da blæren er det eneste sted, hvor urinen lagres i længere tid, er den det hyppigste sted for en infektion.

At det oftere rammer tæver end hanhunde skyldes bl.a., at afstanden fra endetarmsåbningen til urinrørets udmunding er meget kortere hos tæverne end hos hanhundene.

Ovenstående gælder selvfølgelig også for små hvalpe, men her er det mindst lige så vigtigt at undgå, at de bliver kolde. Nogle hvalpe holder meget af at opholde sig udenfor i lang tid, hvor de îtullerî rundt og hygger sig, men da hvalpes immunforsvar i de første måneder ikke er særligt veludviklet kan kulden, kombineret med det nedsatte immunforsvar, medføre en øget tendens til blærebetændelse hos disse hvalpe.

Moralen må derfor være: Det er sundt at opholde sig udenfor, men alt med måde !